dinsdag 6 maart 2012

Dag 37 - Akaroa

Het is even stil op straat als de laatste tonen van Schuberts 'Ave Maria' wegsterven tussen de stalen containers in Christchurch. De dramatiek van het muziekstuk past bij een stad die zijn diepe wonden likt. Het is nog maar een jaar geleden dat een zware aardbeving een groot deel van Christchurch in de puin heeft gelegd. Het centrum is volledig afgesloten met hekken en veel panden daaromheen staan in de stijgers. Met grote, gestapelde zeecontainers is een winkelstraat aangelegd. Straatmuzikanten doen hun best om wat sfeer te brengen maar het recente verleden hangt als een koude, klamme deken over de stad en zijn bewoners.

Dit alles staat in schril contrast met de prachtige weg die vanuit Arthur's Pass naar Christchurch loopt. Ik stuur de auto door valleien, langs rivieren en over uitgestrekte, goudbruine hoogvlaktes met daaromheen een indrukwekkend decor van bergen met wit besneeuwde toppen. Alsof ze met poedersuiker besprenkelt zijn. Aangekomen bij de buitenwijken van Christchurch kan ik mijn nieuwsgierigheid niet weerstaan en sla ik af naar het centrum, op zoek naar sporen van de zware aardbevingen.

Maar Christchurch is niet de eindbestemming van deze reisdag. Na nog een uurtje rijden kom ik aan in het kleine plaatsje Akaroa aan de Oostkust. Een rustig dorpje met een haventje, gelegen aan een van de vele baaien die de kust hier rijk is. In het hostel kom ik in gesprek met Giselle, een West Friezin uit Utrecht. Zij is vandaag op de fiets vanuit Christchurch hier aangekomen. Samen beslissen we wel een goede maaltijd te hebben verdient en zo komen we uit in een deftig restaurantje aan de haven. Lokaal gekweekte zalm weggespoeld met Sauvignon Blanc uit de Marlborough-streek. De jonge serveerster  is zo overdreven, tenenkrommend deftig, dat we na twee flessen wijn ons lachen niet meer kunnen inhouden als ze weer aan onze tafel komt, om met een hoog piepstemmetje en getuite lippen op eerbiedige toon te informeren of het eten ons smaakt.

Morgen weer een actieve dag, niet vergeten de wekker te zetten na al die wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten